Новини наукового життя

  • 19 березня 2024 року НПП кафедри соціальної роботи, а також студенти ОП “Соціальна робота” взяли участь в Всеукраїнському науковому семінарі «ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ ПРОБЛЕМИ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ».
  • Запрошуємо ознайомитися з планом роботи наукового гуртка кафедри соціальної роботи на 2-й семестр 2023-2024 н.р.
  • 29 травня 2023 р. науково-педагогічні працівники та студенти кафедри соціальної роботи взяли участь у ІІ всеукраїнському круглому столі «Партнерство з закладами освіти та соціальними інституціями в контексті визначення соціальних та ціннісних орієнтацій сучасної молоді» (Інститут проблем виховання НАПН України)
  • 26-27 квітня 2023 року науково-педагогічні працівники та студенти кафедри соціальної роботи взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих учених «Юність науки – 2023: соціально-економічні та гуманітарні аспекти розвитку суспільства»

Програма. Електронний варіант збірника матеріалів буде розміщено на сайті університету

  • 24-25 листопада 2022 року науково-педагогічні працівники та студенти кафедри соціальної роботи брали участь у міжнародній конференції «Newkraine: відбудова України у змінній Європі», що була організована Економічно-соціологічним факультетом Лодзького університету у партнерстві з Національним університетом «Чернігівська політехніка».

https://swdep.stu.cn.ua/2022/11/29/newkraine/

  • 20-21 травня 2021 року на базі факультету соціальних технологій, оздоровлення та реабілітації Національного університету «Чернігівська політехніка» відбулася І Міжнародна науково-практична конференція на тему: «Інноваційний потенціал соціальної роботи в сучасному світі: на межі науки та практики».
  • 2 листопада 2020 р. – відбувся науково-методичний семінар «Інновації в соціальній сфері: досвід і перспективи», присвячений до Дня працівника соціальної сфери.

Науковий результат: : збірник тез наукових доповідей учасників науково-методичного семінару (м. Чернігів, 2 листопада 2020 р.) / за заг. ред. Н. В. Шакун, відп. ред. Т. С. Острянко. – Чернігів : НУ «Чернігівська політехніка», 2020. С. 34-35.

НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

Наукові-дослідні роботи, що виконуються на кафедрі. На кафедрі виконуються науково-дослідні роботи на тему “Теоретико-праксеологічні засади змін у соціальній роботі в сучасному українському суспільстві: від підготовки фахівців до реалізації практик”. Державний реєстраційний номер: 0122U201267.

На базі нашої кафедри створено науковий гурток.

18.05.22 у рамках діяльності наукового гуртка кафедри соціальної роботи НУ «Чернігівська політехніка» було проведено лекцію норвезьким професором Baard Borch Michalsen, associate professor at UiT The Arctic University of Norway and Nord University на тему: “Rhetoric: How to plan and conduct a written or an oral presentation”.

До Дня науки та у межах діяльності наукового гуртка кафедри соціальної роботи було проведено тренінг на тему: «Молодий науковець в сучасних умовах: виклики та можливості».

8 вересня 2021 року в рамках адаптаційного курсу «Школа першокурсника» студентам І курсу ННІ права і соціальних технологій, було проведено лекцію «Наука в університеті».

Науково-дослідні роботи викладачів кафедри:

Проєкт №96/22 «Партисипативна модель розвитку соціального підприємництва: детермінанти реінтеграції військовослужбовців, ветеранів АТО/ООС та членів їх сімей» (2022-2025 р.), що фінансується за рахунок коштів державного бюджету у рамках конкурсу проєктів МОНУ для молодих вчених, реалізовується НПП кафедри: Ревко А.М. (керівник проєкту у 2022р.), Максьом К.В. (відповідальний виконавець у 2022-2023 році), Нагорна Н.С. (виконавець).

Ревко А.М. – участь у якості виконавця у виконанні наукової роботи № 88/17 (номер державної реєстрації 0117U007258, 2018-2020 рр.) «Інтегрована модель конкурентоспроможної вищої освіти в Україні за концепцією Quadruple Helix (міждисциплінарний)».

Децюк Т.М. – старший науковий співробітник проекту «Інтегрована модель конкурентоспроможної вищої освіти в Україні за концепцією Quadruple Helix (міждисциплінарний)», реєстраційний № 0117U007258, жовтень 2017 р. – вересень 2020 р.

Науково-організаційна робота кафедри

Науково-педагогічні працівники кафедри здійснюють активну участь у спеціалізованих ярмарках, виставках, форумах, семінарах, круглих столах, проходять наукове стажування в Україні та за кордоном:

  • Участь у засіданнях обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення (28 березня 2018 р.)
  • Тренінг «Методологія навчання людей старшого віку»
  • Науково-практична конференція «Соціальна і психологічна реабілітація та інтеграція ветеранів АТО, волонтерів, внутрішньо переміщених осіб: актуальні проблеми, перспективи»
  • Міжнародному Бізнес-Форумі «Освіта-сучасний бізнес: стратегічне партнерство»
  • Х Міжнародна виставка “Інноватика в сучасній освіті”
  • Участь у візитах до соціальних підприємств
  • Участь в проведенні Днів кар’єри з ЄС на базі НУ «Чернігівська політехніка (2019, 2020, 2021 роки)
  • Тренінг «Ефективний менеджмент волонтерських програм»
  • Навчальна програма для тренерів «Соціальна профілактика торгівлі людьми: організація діяльності та методи роботи»
  • Тренінг для фасилітаторів програми «Active Citizens Ukraine»
  • Тренінг «Особиста безпека в професійній діяльності молоді»
  • Тренінг «Тімбілдінг в роботі громадських організацій»
  • Навчальний семінар «Профілактика торгівлі людьми»
  • Навчальний семінар «Гендерний аудит як інструмент реалізації політики рівних прав та можливостей жінок та чоловіків»
  • Тренінговий курс з демократичного громадянства та участі молоді для представників національних, регіональних і місцевих органів влади, які працюють з молоддю та молодіжних громадських організацій України «50/50»
  • Базовий семінар-тренінг «Молодіжний працівник»
  • Тренінг «Запобігання сексуальному насильству під час конфлікту»
  • Тренінг «Надання першої психологічної допомоги в кризових ситуаціях»
  • Школа-тренінг «Жінки. Мир. Безпека» у формі арт-методу Драма-театр
  • Школа молодого соціолога «Соціолог як експерт: практики і інсайди»
  • Економічний форум молодих лідерів (м. Новий Сонч, Польща, 2015-2017 рр., Ревко А.М., Нагорна Н.С.)
  • Школа соціального підприємця (м. Тбілісі, Грузія, 2017 р., Ревко А.М.)

Протягом 2017–2018 рр. Альона Ревко брала участь у стипендіальній програмі ім. Л. Кіркланда за підтримки Польсько-Американської фундації «Воля» в Університеті Економіки та Бізнесу (м. Познань, Польща) та Університеті ім. Адама Міцкевича (м. Познань, Польща). Темою її наукового дослідження була: «Модернізація соціальної інфраструктури в соціогуманітарному просторі України з 2010 по 2016 рік на основі польського досвіду

У вересні 2018 року Альона Ревко отримала Відзнаку Маршалка Куявсько-Поморського воєводства за значний внесок у розвиток соціальної економіки (м. Торунь, Польща).

Наукове співробітництво кафедри

Науково-педагогічні працівники кафедри активно співпрацюють з університетами, установами та організаціями України, зокрема:

Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичин

Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка

Національний університет «Запорізька політехніка»

Академія праці, соціальних відносин і туризму

Інститут психології імені Г.С.Костюка НАПН України;

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Деснянської районної у місті Чернігові ради;

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Новозаводської районної у місті Чернігові ради;

 Комунальна установа “Чернігівський обласний молодіжний центр” Чернігівської обласної ради;

Чернігівський обласний центр соціальних служб;

Чернігівський міський центр соціальних служб;

КЗ “Позашкільний навчальний заклад “Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання” Чернігівської міської ради;

Громадська організація «Ла Страда-Україна»;

Громадська організація «Чернігів Європейський»

Благодійна організація «Чернігівська мережа»;

Соціально-психологічний центр м. Славутич.

Громадська організація «Чернігів Європейський».

Громадська організація «Центр Поділля – Соціум», м. Вінниця.

А також за кордоном:

Міжнародний фонд соціальної адаптації.

Кафедра соціальної роботи має налагоджену співпрацю з університетами за межами України, зокрема:  Університет прикладних наук м. Санкт Галлен, Швейцарія.

Інститут Яна Урбана Сандала (Норвегія)

Школа досліджень економічної політики (SEPS) (Непал)

Школа прикладних соціальних наук Джека, Джозефа та Мортона Манделя (Клівленд, Огайо, США)

Easterт Switzerland University of Applied Sciences (Швейцарія)

Georgian National University SEU (Грузія)

Tirana University (Албанія)